De Man op dreef in ‘Wij, varkenland’

In het Brabants Dagblad – 05 augustus 2013:

DEN BOSCH – De monoloog ‘Wij, varkenland’ werd door Lucas De Man gemaakt en in 2012 gespeeld voor varkensboeren in West-Vlaanderen. De varkensprovincie Noord-Brabant is uiteraard ook een goede voedingsbodem voor dit stuk.

Vandaar dat ‘Wij, varkensland’ zaterdag een eerste opvoering kreeg in Nederland. En het worden er zeker meer, de boerenorganisatie ZLTO is aangehaakt en in september komt De Man voor een tweede uitvoering opnieuw naar de Verkadefabriek. Daarna zal er als alles goed gaat een tournee komen.

‘Wij, varkensland’ speelt De Man, voor vier jaar stadskunstenaar van Den Bosch, zeer overtuigend. In het eerste deel pakt hij als Stijn, een wegens de dood van zijn moeder naar de varkensboerderij teruggekeerde boerenzoon, het publiek helemaal in. Met zijn perfecte timing en overtuigende spel zet hij de zoon die afstand genomen heeft perfect neer. De grappige ondertoon verdwijnt helemaal in het tweede deel als het perspectief verschuift en de problematiek van de varkensboer wordt neergezet.

De milieuregels, het verslechterende imago, de speculaties op de beurs, de persoonlijke problematiek van de varkensboer en de kwalijke rol van de banken. Alles komt aan de orde in dit net een uur durende stuk, zonder dat De Man ooit belerend of geforceerd overkomt.

De Man kan wat, dat liet hij al eerder zien dit jaar. Dat het Zuidelijk Toneel en Den Bosch met De Man een kanjer in huis hebben, is nu iedereen duidelijk.