Woe 21/10 even een update

nu we online kunnen en kunnen posten is het de bedoeling u op de hoogte te houden van onze zoektocht en onderzoek.

We belopen namelijk een aantal paden tegelijk en buiten ons panel in Eindhoven  en het lezen en schrijven Thuis, doen we al onze  live research in Tilburg.

Zo hebben we een goed contact met stichting De Wever die 14 verzorgingshuizen in Tilburg heeft. Met het bestuur hebben we Padua, Jozefzorg en De hazelaar als instanties uitgekozen waar we wat dieper op de zaken kunnen inzoomen.

Zo hebben we besproken dat we in Padua een aantal activiteiten gaan volgen (Lucas presenteert volgende week een bingo middag daar), in Jozefzorg mee aan een tafelgesprek gaan zitten en met De Hazelaar een comissie van clienten gaan samenstellen om een kerstactie op te zetten. Door mee te doen in de tehuizen leren we de bewoners beter kennen en kunnen we hen makkelijker vragen stellen.

We hebben ook met de vertegenwoordiger voor de Tilburgse KBO gesproken die 24 afdelingen onder zijn hoede heeft. Hij vertelde ons dat elke afdeling zelf zijn activiteiten organiseert en dat er niet echt sprake is van heel veel samenwerking tussen de afdelingen. Hij gaf ook te kennen dat het heel moeilijk is om de naar pensioen naderende babyboom generatie warm te maken voor het verenigingsleven, ‘die zijn vooral met zichzelf bezig’.

Wat mij op viel de laatste dagen, na al die en andere gesprekken met instanties en organisaties voor ouderen is de enorme bureaucratie en versnipperdheid. Elke afdeling van elke onderverdeling van elke organisatie heeft zijn of haar eigen beleid en daar moet je echt in toegelaten worden. Als je de ouderen wilt bereiken moet je heel erg lokaal gaan werken.   Je moet de lokale bladen en magzines aanschrijven, je moet de lokale tehuizen en soosen benaderen en je moet proberen bij de mensen thuis te komen. Dit vraagt tijd en geduld gezien of men argwanend is of je via afspraken met lokale verzorgers of begeleiders moet werken. Maar als je daar de tijd voor neemt kom je er ook en gaat er een heel boeiende wereld voor je open.

Ik ben dan ook heel blij dat we de ruimte krijgen van het Zuidelijk Toneel om in Tilburg die wereld van de ouderen te ontdekken en er een project over te mogen doen.

even tot hier.