Gezocht: onderzoeker/redacteur voor een project rond ‘Burgerberaden’

Hou jij ervan om in allerlei onderzoeken te duiken en het internet door te spitten naar interessante artikelen? Ben je geïnteresseerd in hoe de democratie werkt, democratie vernieuwing en burgerinitiatieven? Heb je zin om je steentje bij te dragen aan het nieuwste project van Stichting Nieuwe Helden; een ‘democratic bootcamp’ die het publiek klaarstoomt voor actief burgerschap en die de kracht van collectieve besluitvorming laat ervaren?

Project Burgerberaden

In navolging van ons lopende onderzoek naar de toekomst van de democratie (In Search of Democracy 3.0) gaan we een aantal theatrale burgerberaden organiseren. Samen met Bureau Burgerberaad, de autoriteit in Nederland op gebied van informatie en implementatie van burgerberaden, en Tolhuistuin in Amsterdam, ontwerpen we een bijeenkomst waarbij het publiek de rol van burgerberaad speelt om zo te oefenen hoe dat zou kunnen gaan in de werkelijkheid. We werken met acteurs die de voorstelling leiden maar die ook de rol van (fictieve) experts en voor- of tegenstanders kunnen aannemen binnen het thema dat we die avond behandelen. Daarnaast gaan we het publiek zo actief mogelijk betrekken in het verloop van de voorstelling. Het einddoel is het publiek zowel te laten ervaren wat een burgerberaad is en kan zijn, als ze emotioneel en rationeel meenemen in de vele kanten van het thema dat we die avond behandelen.

Tussen maart en juli 2024 doen we met een klein kernteam onderzoek naar burgerberaden en starten we met het maken van een opzet voor de voorstelling. 

De voorstelling wordt na de zomer van 2024 gerepeteerd en een aantal keer gepresenteerd. 

Wij zoeken

Iemand die met ons mee wil zoeken. 

Iemand die onderzoek kan doen naar voorbeelden van burgerberaden over de hele wereld, bureau-onderzoek kan doen naar de voor- en nadelen, theoretische voorbeelden en voorbeelden uit de praktijk en meedenkt over wie we moeten spreken: Wie zijn de belangrijkste spelers nu? Welke stemmen moeten we hierin sowieso horen en meenemen?

Het team ontmoet elkaar regelmatig online, in het noorden of oosten van het land en soms in Amsterdam. Verder werk je veel zelfstandig. 

Zowel het onderzoek als de voorstelling zijn in het Nederlands. 

Taken:

  • Het doen van vooronderzoek op de hierboven beschreven punten
  • Afspraken voor interviews maken 
  • Mee interviews afnemen en verwerken/uitwerken
  • Eventueel meeschrijven aan fondsen aanvragen 

Praktisch:

  • Periode vanaf maart (startdatum in overleg) tot in ieder geval juni, langere periode mogelijk
  • Gemiddeld 1 dag per week
  • Betaalde opdracht op ZZP basis

Stichting Nieuwe Helden

is een sociale freelance organisatie. Ieder project krijgt een eigen projectteam waarbij we voortdurend op zoek zijn naar diversiteit in de breedste zin van het woord omdat we geloven dat verschillende perspectieven en stemmen essentieel zijn voor het maken van een goed project. 

Interesse? Stuur je motivatie en CV voor 3 maart naar isil@companynewheroes.com 

Gesprekken vinden plaats in de daaropvolgende week.