Nieuwe Helden Artists in Residence bij Rabobank

HET WORDT ALTIJD ANDERS
Artists in Residence bij Rabobank

De Rabobank heeft de afgelopen dertig jaar een toonaangevende kunstcollectie opgebouwd, maar vraagt zich ook af wat de toekomst van die kunstcollectie allemaal nog meer kan zijn in een veranderende organisatie. De bank heeft theatermaker en tv-presentator Lucas De Man en zijn Stichting Nieuwe Helden uitgenodigd om als artists in residence antwoorden op die vraag te zoeken. De eerste bevindingen van ‘HET WORDT ALTIJD ANDERS’ worden op 26 november voor het eerst aan het publiek getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Hoofd Kunstzaken Verily Klaassen en de Rabobank-Kunstcommissie uitten begin dit jaar de wens om de rol van de collectie te onderzoeken. Klaassen: “Daarbij gaat het om vragen als ‘Wat zou de toekomst van een bedrijfscollectie kunnen zijn, gaat het om bezit vergaren of kan de culturele betrokkenheid een andere vorm krijgen? Kan deze bedrijfscollectie in de toekomst meer zijn dan een verzameling fysieke kunstwerken? Bieden kunst en creativiteit ook een bron van kennis en inspiratie voor de Rabobank en zijn medewerkers?”

Onder leiding van Lucas De Man hebben de artists in residence zich de afgelopen maanden ondergedompeld en laten inspireren door een wereld waarvan ze tot voor kort volstrekt geen weet hadden, Maandenlange research leidde tot diverse kunstuitingen zoals de podcast De poëzie van het bankieren, de performance Sam en de Grote Familievriendelijke Rabo Kerst Kunstshow.

Ontmoeten, luisteren, kijken en inspireren
De kunstcollectie van de Rabobank vormt een afspiegeling van de Nederlandse hedendaagse kunst vanaf 1950 tot nu. Ze omvat tweeduizend kunstwerken van ruim honderd kunstenaars, onder wie Marlene Dumas, Ulay, Rineke Dijksta en Jan Schoonhoven.

De artists in residence hebben de ruimte gekregen om iedereen met open vizier en op hun eigen manier te bevragen en te onderzoeken hoe ontwikkelingen in de samenleving zich weerspiegelen binnen de bank. Ze bewegen zich in de bank, op alle niveaus, en zijn zoals dichter Rutger Kopland het kunstenaarschap ooit samenvatte: ‘afstandelijk betrokken’. De artists ontmoeten medewerkers en klanten, luisteren, kijken, spreken, interviewen en registreren, samen met tientallen betrokken en enthousiaste medewerkers, die hen als ware gidsen begeleiden en informeren. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer, tevens voorzitter van de Kunstcommissie, is enthousiast: ‘Het is geweldig om te zien wat er gebeurt als kunstenaars op zoek gaan naar het wezen van de Rabobank en de overtuigingen van medewerkers.’

Kwetsbaarheid als kracht
Lucas De Man: ‘Als betrokken buitenstaanders willen we weten wat mensen drijft. We stellen dus open vragen, zonder vooroordeel. Ook binnen de Rabobank levert dat verrassend mooie en ontroerende verhalen op. Het gaat ons in dit project over de zoektocht van de Rabobank en zijn medewerkers, een zoektocht naar identiteit: wie zijn we en waar willen we heen? Het is een zoektocht die kwetsbaarheid als kracht heeft, en wie kunnen die kwetsbaarheid beter vormgeven dan kunstenaars?’’

Kunstenaars nodig
Op zondagmiddag 26 november – tijdens het Amsterdam Art Weekend – wordt HET WORDT ALTIJD ANDERS in het Stedelijk Museum aan het publiek gepresenteerd. Dat gebeurt onder het motto ‘Waarom de Rabobank kunstenaars nodig heeft’. Het publiek krijgt een voorproefje van de solovoorstelling Sam en Lucas De Man houdt een gloedvol betoog. Tijdens dit publieksdebat wordt frank en vrij gesproken over het project zelf en over de zoektocht naar de rol die kunst en kunstenaars kunnen spelen bij de ontwikkelingen en de veranderingen van een bank.

Aanmelden kan via www.stedelijk.nl/agenda/events
Meer informatie over HET WORDT ALTIJD ANDERS: www.rabobank.com/kunst