VALUE

Exploring new economies

-

Magazine

We leven in een wereld gedomineerd door cijfers. Waarde drukken we uit in geld. En we laten steeds meer over aan de ‘vrije markt’: zorg en welzijn, onderwijs, kunst en cultuur. Maar van links en rechts, hoog en laag klinkt steeds luider dat dit systeem dat streeft naar oneindige groei, niet meer houdbaar is. Zelfs het World Economic Forum zegt: we hebben een Great Reset nodig. In het eenmalige VALUE Magazine volg je de zoektocht van drie millennials – Melodie Michel, Girma Segaar en Amber Bloos – naar hoe een nieuwe economie eruit zou kunnen zien. Welke waarden staan daarin centraal? Hoe komen we er? Wie zijn er al begonnen? En wat kunnen wij zelf doen?

Via interviews, verhalen, infographics, columns, fotoseries en illustraties nemen Melodie, Girma en Amber je mee in hun zoektocht. Geen doemscenario’s of abstracte theorieën, maar hoopgevende visies en concrete voorstellen en initiatieven.

Door het grote aanbod aan meningen en modellen en de allesomvattendheid van het onderwerp zie je algauw door de bomen het bos niet meer. In Value magazine pakken Melodie, Girma en Amber een paar van die bomen aan, om ze te planten en bevatten. Ze misschien zelfs iets doen groeien – maar niet te groot hè, niet oneindig! Gewoon groot genoeg om een begin te zijn. Zodat we mee zijn, weten waar we kunnen aanhaken en de beweging groter maken, om zo de kentering in te zetten.

De economie, dat zijn wij
Projectleider en editor Amber Bloos: “Toen ik begon aan dit project dacht ik eigenlijk: ik heb niet zoveel met economie, het gaat niet over mij. Maar ik voelde ook: dit is belangrijk, ik moet hier iets mee. Ik hoor van alle kanten dat ons huidige systeem niet houdbaar is. Maar als ik dan wil weten, wat kan ik daar aan doen, word ik alleen als consument aangesproken. Tijdens het project kwam ik er steeds weer achter: economie gaat niet over geld en winst, het gaat over mensen en over welke waarde wij centraal willen stellen. De economie is niet gebaseerd op wetten, zoals ik op school leerde, maar op afspraken. En het wordt tijd dat we die afspraken herzien.”  

Vervolg op theatrale talk Robin
VALUE Magazine sluit aan bij Robin, een theatrale talk over de toekomst van werk. Robin laat zien hoe we door middel van het gebruik van de nieuwste technologische mogelijkheden in de toekomst kunnen voorkomen dat werknemers uitvallen door burn-outs, bore-outs en depressie. Maar ze vraagt zich uiteindelijk ook af hoe ver we daarin willen gaan en of er ook alternatieven mogelijk zijn. Het magazine is een vervolg op de lecture performance en gaat verder in op die alternatieven. 

Credits
Amber Bloos – Projectleider, editor, schrijver-onderzoeker 
Melodie Michel – Editor, schrijver-onderzoeker 
Girma Segaar – Schrijver-onderzoeker 
Mojdeh Feili – Editor, book review curator, vertaler

Elise van der Linde – Creatief producent, vertaler 
Sub-editor – Luc de Vries
Partnerships – Tamara Raab 
Advies – Maaike Engels, Verily Klaassen, Lucas De Man, Godelieve Spaas, Isil Vos 

Graphic design – Roos du Pree, Yifan Yaing 

Bijdragers – Karlijn Brinkman, Anne Caesar, Samira Charroud, Mojdeh Feili, Fatiha Hakime, Arne Hendriks, Noor Kuijpers, Nsimba Valene Lontanga, Chaim van Luit, Nynke Anna van der Mark, Ine Mols, Jente Poiesz, Sabine Rovers, Warsan Shire, Lisa Smal, Tijmen Snelderwaard, Maartje Strijbis, Sioejeng Tsao, Mehri Zamanbin.