Ronja

Een theatervoorstelling over armoede en ongelijkheid

In de muzikale theatervoorstelling Ronja ontmoeten we Clara, de mama van Ronja. Clara probeert rond te komen van een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn voor Ronja. Zij vertelt ons haar verhaal en neemt ons mee in hoe het is om onder de armoedegrens te leven. Ze vertelt ons wat voor impact de toon van de incassobrieven op haar heeft, ze neemt ons mee in het uitgebreide aanbod; de potjes en de activiteiten voor mensen in armoede, ze deelt haar vragen en twijfels over het schoolsysteem waar Ronja deel van uitmaakt. 

Clara denkt een uitweg te hebben gevonden uit de misère en wil dit graag met het publiek delen.

Via Clara krijgen we een inkijk in de gevolgen van armoede voor een alleenstaande moeder en haar 11 jarige dochter. 

Door middel van persoonlijke verhalen en liedjes gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede proberen we samen met het publiek antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen? Gaat armoede uiteindelijk niet over een verregaande sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk, stilzwijgend aanvaarden en in stand houden? 

De voorstelling is onderdeel van het project OchArme een artistiek en journalistiek project rondom armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen.

Project Credits

Daarvoor werkt Stichting Nieuwe Helden samen met onder andere Stichting Doen, KAAP – kunstencentrum in Brugge en Oostende, Theater aan Zee Oostende, Artistiek Collectief Barranja uit Haacht en Verkadefabriek Den Bosch.

Regie: Isil Vos

Regie-assistentie: Mariella van Apeldoorn

Tekst: Isil Vos en Koen Deca

Spel: Terri van Splunder, Koen Deca en Senna Yasmina Allaui

Muziek: Koen Deca

Video: Oostblok Media 

Eind-regie: Lucas De Man
Illustratie: Anne Caesar
Fotografie: INDIMAH
PR: Judy Lijdsman

Met dank aan: ‘t Lampeke, Het Sociaal Huis Oostende, CKG Kapoentje, Luc Deneffe en De Wissel, Klein Verhaal, Decenniumdoelen.be, Pascale Cockhuyt, De Antenne, Tamia, Welzijn Divers, Netwerk tegen armoede, Bente en iedereen die de tijd nam om onze eindeloze vragen te beantwoorden.

Co-productie: Stichting Nieuwe Helden en Verkadefabriek