Meisje met de Zwavelstokjes het Ritueel

-

Luciferdoosje

Het begon allemaal met het ritueel, een modernere versie die we maakten van het sprookje Meisje met de Zwavelstokjes. Het is een voorlees ritueel voor jong en oud, met als doel kinderarmoede bespreekbaar te maken binnen alle lagen van de samenleving. Van grote bedrijven, gemeentenafdelingen tot aan gesprekken op school of thuis met het gezin.

Armoede is een groot thema en voor veel mensen die er iets aan zouden kunnen doen, staan de verhalen nog steeds ver weg. Door een ritueel te ontwikkelen dat op een poëtische manier heel dichtbij kan komen maken het probleem voor iedereen bespreekbaar. In het luciferdoosje vind je vier lucifers, samen met kinderen gecreëerde versie van het sprookje van Meisje met de Zwavelstokjes en een uitleg over hoe je het ritueel kunt doen. Het ritueel faciliteert een gesprek over oplossingen van kinderarmoede en brengt de dialoog naar een volgende stap. Precies zoals sprookjes ooit waren bedoeld. Als verpakt pamflet.

Als uiting van ongenoegen en ter aankaarting van onrecht. Aan het eind van het ritueel word je bevraagd en uitgedaagd actie te ondernemen.

Op 12 Oktober 2021, tijdens wereld armoede dag, vond de officiële lancering van ons project plaats. We waren hiervoor te gast bij de Omarmprijs, een initiatief dat Amsterdam beloont die gelijke kansen creëren voor stadsgenoten. Hier mochten wij het ritueel introduceren en in gesprek te gaan het belang van een ander waardesysteem. Dit werd live uitgezonden op AT5.

In samenwerking met Amsterdam Light Festival organiseerden we een workshop over kunst en activisme, waarvoor meer dan 1000 kinderen meededen met het ritueel. En in hetzelfde jaar konden met behulp van Gemeente Amsterdam alle groep 7 kinderen in Amsterdam het ritueel meegeven, wat onderdeel was van een van ons project doelen.

Op 21 december 2021, de langste nacht van het jaar, moedigde we iedereen die aan het ritueel had meegedaan om gezamenlijk een statement te maken. Dit resulteerde in een nacht vol brandende kaarsen door de stad van Amsterdam en daarbuiten!