Morgen met Lucas show 3: Natuur

Een live talkshow over onze nabije toekomst met fictieve experts

-

Theatrale talkshow

Met biohacking en bio mimicry herdefiniëren we onze relatie tot de natuur. Spelen we voor God en zetten we de ecosystemen naar onze hand? Of laat het ‘afkijken van de natuur’ ons juist weer meer onderdeel voelen en zijn van de natuur? 

Lucas De Man en een team van muzikanten, filmmakers, schrijvers en onderzoekers zoomden de afgelopen tijd in op onze heel nabije toekomst. Ze spraken AI-experts en data-analisten, toekomstdenkers, filosofen, historici en uitvinders. 

Over Morgen met Lucas
Lucas De Man en een team van muzikanten, filmmakers, schrijvers en onderzoekers zoomden de afgelopen tijd in op onze heel nabije toekomst. Ze spraken AI-experts en data-analisten, toekomstdenkers, filosofen, historici en uitvinders. 

Wat zijn de grootste veranderingen die eraan komen waar we nu te weinig rekening mee houden? Hoe bepalend is de rol van data en AI voor de nabije toekomst? Welke ethische vragen moeten we op tijd beginnen te stellen? In 4 shows met telkens een ander centraal thema ontvangt Lucas steeds een fictieve expert. 

De thema’s zijn Geluk, Eeuwig Leven, Natuur en Geld. Centraal in elke show is de lezing van een fictief expert die over zijn/haar organisatie of project komt vertellen. Het zijn verhalen met echte feiten over wat er kan en komt, nu en de komende vijf jaar, maar gespeeld door acteurs. Hiermee kunnen we veel meer zeggen en laten voelen dan wanneer je echte sprekers krijgt die hun eigen verhaal vertellen. Nu hebben we vele wetenschappers en onderzoeken kunnen bundelen in één fictief personage. Verwacht daarnaast muziek, inzichten, vragen, emotie en humor. 

Dr. Makhlouf over Natuur
Makhlouf is professor synthetische biologie en dichter. Hij runt Tirinitec een startup die met bacteriën de verwoestijning tegenhoudt in het zuiden van Marokko. Hij spreekt en dicht over hoe hij uit een westerse wetenschappelijke wereld komt en heeft moeten leren lokaal samenwerken en andere culturen en kennis toe te laten in zijn werk om echt iets voor elkaar te krijgen. Makhlouf spreekt over hoe duurzaamheid nu erg wit en elitair is en hoe we op deze manier weinig echt veranderen. Een ecologische revolutie kan niet zonder sociale revolutie.

Makhlouf spreekt en dicht over hoe hij uit een westerse wetenschappelijke wereld komt en heeft moeten leren lokaal samenwerken en andere culturen en kennis toe te laten in zijn werk om echt iets voor elkaar te krijgen. De lezing van Makhlouf gaat vaak samen met een muzikant en prachtige illustraties van een Marokkaanse kunstenares. Na zijn lezing gaat Lev in gesprek met het publiek. Lev Avitan, die het personage Makhlouf speelt, is schrijver afgestudeerd in postkoloniale filosofie en spoken word artiest. 

Het is de missie van Dr. Makhlouf Ait Mimoun om te laten zien dat een ecologische revolutie, ook een sociale revolutie is.

De theatrale talkshow Morgen met Lucas is een productie van Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met LUX, TAQA Theater De Vest, Verkadefabriek en Zwolse theaters en is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.