While We Live, een kompas tot elkaar

Een documentaire-concert van Resonate Productions, creating musical journalism

Veel Europese landen kennen dramatische eenzaamheids- en depressiecijfers onder jongeren (18-40 jaar). Andrea Voets (1989) ging 10 jaar geleden op zoek naar een meer verbonden manier van samenleven. Ze kwam terecht in Griekenland, waar ze zich welkom en gedragen voelt door talloze onbekenden. Hoe krijgen de Grieken dit voor elkaar, te midden van een diepe economische crisis?

Voor While We Live -een kompas tot elkaar- maakt Andrea als ‘musical journalist’ een sociale road-trip door het land: via de metropool Athene en het afgelegen eilandje Lipsi naar de mystieke bergen van Eipiros. Samen met tientallen Grieken van haar generatie, de ‘kinderen van de crisis’, ontcijfert ze de Griekse sociale logica en hun sleutels tot betekenisvol contact. Het is haar antwoord op de sterke onderstroom van vervreemding die in steeds meer landen de overhand krijgt.

Andrea zoekt naar uitwegen voor dit taaie probleem, in groepsgesprekken over vertrouwen, openheid, nabijheid, delen, samen-zijn, tijdsbeleving en tranen-zonder-woorden. We krijgen een inkijk in de fundamentele waarden die aan de basis liggen van het contact in Griekenland: een praktische en flexibele ethiek, filotimo en filoxenia, de verbinding met de mensen die voor ons kwamen en een verrassende invulling van ‘catharsis’ en ‘empathie’. De principes zijn makkelijk toepasbaar in je eigen leven, als je ze één keer hebt mogen ervaren.

De gefilmde documentaire-scènes zijn gemaakt door Andrea en filmmaker Myrto Papadogeorgou. De muziek wordt gecomponeerd en uitgevoerd door Andrea (harp), Sarah Jeffery (blokfluiten) and Evi Filippou (percussie). While We Live laat iedereen die op zoek is naar een ander sociaal perspectief een nieuw kompas tot verbinding ervaren, in een collectieve ervaring voor musici en publiek. 


Andrea Voets is artistiek leider van Resonate Productions: het enige productiehuis voor ‘musical journalism’ ter wereld. Ze maakt documentaire-concerten over emotionele blinde vlekken in de samenleving. 

Sinds 2018 creëert Andrea musical journalism in De Balie in Amsterdam, met steun van een subsidie Nieuwe Makers van het FPK. 

www.facebook.com/musicaljournalismWhile We Live wordt mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten – BNG Cultuurfonds – Prins Bernhard Cultuurfonds – Amsterdams Fonds voor de Kunst – Lieselotte Klein Stiftung – hulp en steun van ong. 150 Grieken onderweg

Credits

Artistieke leiding, concept, research, journalistiek, samenstelling: Andrea Voets; film & edit: Myrto Papadogeorgou – Drasti, harp, electronica, stem: Andrea Voets; recorders, electronica, stem: Sarah Jeffery; musici uit Griekenland: Johnie Thin Trio, I Azimazefti, I. Chaldoupis, A. Rizopoulos, V. Christopoulou, M. Paradisis; inhoudelijke begeleiding: De Balie; artistieke begeleiding: Stichting Nieuwe Helden