The Growing Pavilion

The next step is biobased

-

Biobased Creations

Maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, bodemdaling, CO2 uitstoot en schaarste van fossiele grondstoffen vragen om nieuwe, duurzame oplossingen.

De roep om een meer biobased en circulaire economie wordt steeds groter en is noodzakelijk. Daarom zijn wij, Company New Heroes en de Dutch Design Foundation, het experiment aangegaan om voor de Dutch Design Week 2019 samen met andere pioniers een iconisch biobased paviljoen te bouwen: The Growing Pavilion.

Met dit bouwwerk tonen we de mogelijkheden en bovenal de enorme schoonheid van biobased bouwen. Het paviljoen is uniek in de wijze waarop een groot aantal biobased materialen, zoals hout, hennep, mycelium, lisdodde en katoen, samen een bijzonder bouwwerk vormen.

The Growing Pavilion was tien dagen lang te zien en te beleven in het kloppende hart van de Dutch Design Week. Meer dan 75.000 mensen – professionals van bedrijven, overheden en organisaties maar ook heel veel reguliere dagelijkse bezoekers – hebben het paviljoen bezocht. We zijn in gesprek met diverse enthousiaste organisaties om The Growing Pavilion op andere plekken opnieuw op te bouwen en zo nog meer mensen te inspireren en activeren om biobased en circulair te gaan werken.  

The Growing Pavilion is mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen, Brabant C, BPD cultuurfonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds Beter Bouw Fonds.
The Growing Pavilion is gebouwd door Fiction Factory, Tentech en Buitink Technology. In samenwerking met Primum, HuisVeendam, ECO-board, Krown.bio, Braindrop, Impershield, Houthandel Looijmans, TenCate Outdoor Fabrics, Botanic Bites, Juro Coating, Sounding Bodies, BioBased Delta, Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE), Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC), Noorderwind, Floriade Almere 2022. 

2 jaar research

Zoals bij ieder project van Stichting Nieuwe Helden is ook bij The Growing Pavilion jarenlang onderzoek doen een belangrijk onderdeel. Welke biobased materialen lenen zich voor een iconisch bouwwerk? Wat is de esthetische waarde van biobased materialen? Maar ook: waarom is het noodzakelijk om de omslag naar een biobased economie te maken? Onze zoektocht hebben we op verschillende manieren vastgelegd. Onder andere in een animatiefilm die in het paviljoen werd gedraaid en een materialen atlas (zie hieronder).

Materialen Atlas                                   

In een materialen atlas delen we de verzameling van de materialen die we hebben gevonden in onze zoektocht naar het biobased ontwerpen en bouwen van nu. Hiermee willen we laten zien hoe ver we op dit moment kunnen gaan in de ambitie om volledig biobased te creëren. We zijn vele slimme en bewuste pioniers tegengekomen, die de wereld van ontwerpen en bouwen uitdagen om een nieuwe stap te maken; ook die zijn te vinden in deze atlas.
Naast het brengen van hoop en urgentie stellen we ons met deze atlas ook kwetsbaar op. We doen letterlijk en figuurlijk een boekje open over onze zoektocht in de wereld van het biobased bouwen. Ons gedroomde paviljoen bestaat uit nog veel nieuwere biobased materialen. Alleen is er meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken. Denk aan opschaling van de productie; passende regelgeving; innovatieve ontwerpers en bewuste consumenten. Met The Growing Pavilion en deze atlas agenderen en faciliteren we dit gesprek, omdat ook dit essentiële zaken zijn om de gewenste omslag in denken en doen te realiseren. 


Ontdek de Materialen Atlas

De schoonheid van biobased materialen

The Growing Pavilionis een ode aan de schoonheid en kracht van biobased materialen. Veel biobased materialen worden nog te vaak aangeboden als gelijk uitziend milieuvriendelijk alternatief voor conventionele materialen. Wij vinden dit een zwaktebod: waarom zijn biobased materialen niet beter, slimmer, origineler, mooier, gezonder en ingenieuzer dan wat we al kennen? Dit vraagt wel om nieuwe ontwerpen en toepassingen van de materialen, én een eigen herkenbare identiteit. 

Ontwerper Pascal Leboucq: “Bij elk biobased materiaal dat we in het paviljoen gebruiken, laten we de natuurlijke grondstof zoveel mogelijk zien. Op die manier krijgt het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop we mycelium gebruiken voor de muren van het paviljoen. De vlekken en het reliëf van het mycelium is prachtig, het vormt een soort huid in plaats van een egale witte muur.” The Growing Pavilion promoot een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven. Dit wordt versterkt door de expositie van biobased designs in het paviljoen tijdens DDW. We toonden werken van Aniela Hoitink, Christien Meindertsma, Diana Scherer, Eric Klarenbeek, Martijn Straatman and HuisVeendam.

Growing Music Piece 

Jacqueline Hamelink creëerde speciaal voor DDW Growing Music. Iedere ochtend tussen 11.00 en 11.30 vond er een live-concert plaats in het paviljoen met muziek van J.S. Bach. Hier worden natuurgeluiden en improvisaties aan toegevoegd en zo wordt er een soundscape gebouwd die overdag wordt afgespeeld in het paviljoen en hier te beluisteren is.   

Musici die de soundscape voeden met de muziek van Bach zijn Laurens de Man (kistorgel), Goska Isphording (klavecimbel), Eilidh Martin (cello), Diederik van Wassenaer (viool), Vincent van Amsterdam (accordeon), Maximiliano Ciaffi (piano) en Jacqueline Hamelink (cello). Nieuwe muziek geïmproviseerd door Stevko Busch (jazzpianist) op 24 oktober. De sound designers die de soundscape tot leven gaan wekken zijn Aart Strootman en Richard van Kruysdijk.

Zwammen oogsten en proeven

Om het verhaal van The Growing Pavilion kracht bij te zetten, organiseerde we tijdens de DDW elke dag een oogstmoment van oesterzwammen. Uit mycelium kun je namelijk zwammen laten groeien die je kunt plukken en opeten! Het oogstmoment werd druk bezocht en gaf ons de gelegenheid om ons verhaal met nog meer mensen te delen. De bezoekers die direct wilde proeven hoe de oesterzwammen smaakten, stuurden we door naar de foodtruck van BotanicBites voor een broodje Zwarma. 

Wil je op de hoogte blijven volg ons dan op Facebook en Instagram.

Project credits

Design : Pascal Leboucq (Company New Heroes) 
Concept : Pascal Leboucq & Lucas De Man (Company New Heroes) & Eric Klarenbeek (Klarenbeek & Dros)

Het team van The Growing Pavilion: Pascal Leboucq, Diana van Bokhoven, Emiel Rietvelt, Lucas De Man, Jasper van den Berg, Amber Bloos, Dona Popovici, Naomi Jansen, Anne Caesar van Wieren, Bente Konings, Wouter Goedheer, Bas van Rijnsoever, Isil Vos, Jip Verwiel.

The Growing Pavilion is gerealiseerd ism Dutch Design Foundation