Wings & Roots

Shaping Identity between Cultures

“If you are a citizen of the world, you are a citizen of nowhere. You don’t understand what the very word ‘citizenship’ means,” verkondigde Theresa May tijdens de Tory party conference in 2016. Wat betekenen dit soort uitspraken voor mensen waarvan hun leven en werk zich tussen twee culturen afspeelt? In het documentaire-concert Wings & Roots ontdekken we de verborgen implicaties voor het bestaan tussen culturen op iemands leven en identiteit. 

In een geglobaliseerde wereld is het aantal mensen dat zich identificeert met verschillende landen, maar nooit ergens helemaal bij hoort, hoger dan ooit. “They always relate, but never belong.” Zij zijn deel van wat we ook wel de ‘Third Culture’ noemen. Dit geldt ook voor Shishani Vranckx , John Farah , Bodek Janke en Andrea Voets : vier muzikanten die samen twaalf landen met zich meedragen. In Wings & Roots gaan de muzikanten in gesprek met transcultureel psychiater Glenn Helberg. Ze onderzoeken het constante schakelen tussen werelden, om uiteindelijk van alle verschillende puzzelstukjes van het leven één geheel te maken. Een pleidooi voor complexiteit, in een wereld waarin niets meer is wat het lijkt. De gesprekken in de documentaire worden verklankt in hun eigen live muziek op het podium. 

Wings and Roots is een productie van Andrea Voets. Zij is de artistiek leider van Resonate Productions : de organisatie voor musical journalism. Ze maakt documentaire-concerten, met als doel emotionele blinde vlekken in de samenleving aan het licht te brengen.  In 2018 en 2019 is Andrea nieuwe maker bij De Balie, dankzij subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

De artistieke begeleiding van Wings & Roots is verzorgd door de Stichting Nieuwe Helden.

Foto’s door: Joanna Wizmur.

Meer over musical journalism: www.resonate-productions.com / www.facebook.com/musicaljournalism