The Village Omonia

Luistertour: kijk naar een stad door de ogen van haar bewoners

Vanaf 21 mei 2017 in Athene

Kijk naar een stad door de ogen van haar bewoners

The Village legt het dorp in de stad bloot. Een smartphone app, ingezet als theatrale, interactieve navigatie-tool, gidst je langs verhalen en dwars door de stad. In elk dorp zorgt er iemand voor beweging en is er iemand die tegenwerkt. Iemand zal volgen, iemand kijkt toe. Er is altijd een slachtoffer. Iemand staat stil, een ander schopt een rel. En in dat alles zit poëzie. Jij loopt de stad in en wij helpen je in te zoomen. Ontmoet 5 sleutelfiguren via je telefoon, midden in de stad.

Omonia (Ομονοίας) is een een van de oudste pleinen in Athene. Het bevindt zich op het kruispunt van 6 belangrijke straten en boven het Omonia metrostration. Ooit een bruisend commercieel centrum maar in de afgelopen jaren meerdere keren heringericht en steeds verder afgetakeld. Het wordt nu beschouwd als een lelijk en vooral gevaarlijk plein, het heeft veel van zijn functie als publieke ruimte verloren. Toch is Omonia, als noordelijke hoek van het centrum en een van de belangrijkste knooppunten, nog steeds de plek waar veel lagen van het stadsleven elkaar kruisen, zich met elkaar verbinden en tot elkaar moeten verhouden.

Vluchtelingen die wachten om verder te reizen in Europa, forenzen wachtend op hun ochtendtrein, winkeliers met dromen over een bruisend plein…als je deze verborgen kanten hebt ontdekt, voelt het alsof het plein zich opent.

Waar ook ter wereld begint het project The Village met de zoektocht naar die persoonlijkheden. In samenwerking met lokale kunstenaars en instellingen interviewen we die sleutelfiguren vanuit een aantal vaste vragen, Deze verhalen worden ingesproken door acteurs en van beelden voorzien door lokale tekenaars. Verhalen worden fragmenten die horen bij specifieke locaties. Zo ontstaat een dynamische wandeling met als focus: de belevingswereld van vijf uiteenlopende figuren die reflecteren op een en dezelfde plek.

Jouw deelname maakt je een dorpsbewoner, hoe gedraag jij je?